2/6/15

Batallar Batallem Divendres 5 de juny a les 20 h. La Gallera València.

 
intuició
Batallar [bataʎáɾ]
1.            v. intr. Combatre, prendre part en una batalla.
2.            v. intr. Disputar, lluitar, per aconseguir alguna cosa.
3.            v. tr. Posar batalls (a les esquelles o campanes)
4.            v. intr. Fer sonar les esquelles o campanes
Diccionari Normatiu Valencià




L'exposició obri les portes a un crit sord però un crit amb cos, una presència que constata una absència. Un gest sec que ve d'un silenci cultural a l'escena valenciana, un colp fèrtil de trò dur i veu comú, que marca i deixa emprempta. Fer batallar. Pot ser no és un sò fràgil però sí intens,  remesclat, compartit i amb potència per portar-se a terme sense objectius conclosos. És un sò que afecta i desapareix extenent-se per l'aire que compartim. Amb la potència, el crit i els sons comuns, d'allò que està posat com a punt de trobada.  Està es la proposta d'art sonor i pràctiques col.laboratives: Un Crit com a lloc on estar juntes. Juntes sense por.
L'exposició BATALLAR // BATALLEM  so_ crit, tro. Resistència i cultura comú  busca generar un espai de trobada comú al voltant de diverses expressions que han emprat elements tradicionals de la cultura valenciana contemporànea per fer sentir un crit, sense direcció fixa. Encara no sabem el que pot un crit. Aquest projecte naix de la sospita de la seva potència quan no es tracta d'un batallar entre galls, sino que  batallem i fem ressonar-nos en la Gallera com a lloc comú. Lorenç Barber, Orxata Sound System i Rafael Tormo i Cuenca son les veus disposades aquest projecte.
Tres treballs distints: Llorenç Barber, Rafael Tormo i Orxata Sound System que articulen una defensa d'allò tradicional, o al menys, una rememoració d'allò comú i popular en forma d'imatge dialèctica (Walter Benjamin) que torna com a manifestació concreta en forma de crit. La cultura popular ha estat, en una llarga tradició, menyspreada per visions orgàniques de la societat i la cultura; on s'ha ientificat habitualment amb una visió menyspreada del folklore. No obstant això, treballs com el de Stuart Hall, Dick Hebdige o Nestor García Canclini -en la teoria- han apuntat camins de reinterpretació d'allò popular com part de la subalternitat i de la resistència front a allò hegemònic. La pràctica de modalitats populars -  que aquí volem revindicar també com cultura- ha estat sovint associada a la tradició, la festa o joc.
 
Llorenç Barber (Aielo de Malferit, 1948) Ha treballat al voltant del sò i la música, és compositor, artista, organitzador; teòric de l'art sonor i l'art públic. Ha fet sonar les seves simfonies de ciutat en ciutats de tot arreu, així com les Naumaquies  i els concerts que busquen deconstruir el toc de campana. Coordina el Festival Sonor Nits d'Aielo i Art a València des de fa 17 edicions.

Rafael Tormo i Cuenca (Beneixida, 1963). Autodidacta, explorador de pràctiques inter o indisciplinars, creador desde la resistència en els anys 80. Ha transitat moltes formes d'art, llocs, situacions i dispositius. La seva última línea de treball va de la mà de les implosions impugnades, des del 2007 es director  de Perifèries (dispositiu de trobada de cossos, d'art i pensament). Va formar part del col.lectiu de crítica artística: Ànimes de canter, així com  de la Balsa13, que combina pedagogies i art contemporàni.

Orxata Sound System (València, 2003). Col.lectiu musical que des de fa deu anys  ve animant l'escena electrònica ballable al voltant de València. La versió músical del 1.0, va ser reconeguda el 2006 com a millor disc revelació en els premis de Música en Valencià. Actualment es presenta en la versió 3.0, fent ús de la música tradicional, popula ir comú valenciana així com dels ritmes electr`nics, del bakalao i dels ritmes llatins. La seva pràctica està molt arrelada en una forma d'entendre la industria músical com un lloc comú. Van rodar el 2013, un curt : “Tot” a Islàndia. Son exemple de pràctiques instituents des del col.lectiu.
 

Projecte de Comissariat per a la Sala La Gallera (Consorci Valencià Museus)
Marc Delcan Albors